Week van het Aangepast Sporten

Van 7 tot en met 14 november 2022 is in Flevoland speciaal aandacht aan sporten en bewegen voor mensen met een beperking. De positieve effecten van sport en bewegen zijn onmiskenbaar aangetoond. Bewegen draagt bij aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kansen op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Naast deze fysieke effecten heeft sporten en bewegen ook mentaal positieve effecten. Mensen zitten vaak lekkerder in hun vel en het draagt bij aan het zelfvertrouwen. Maar voor sommige inwoners is de stap om in beweging te komen een uitdaging.

Terugblik netwerkbijeenkomst Inclusief sporten en bewegen

De Week van het Aangepast Sporten is maandagavond 7 november in de Kunstlinie geopend met de netwerkbijeenkomst Inclusief Sporten en Bewegen. Ruim 80 belangstellenden deelden hun verhaal en kwamen met ideeën. Samen hebben we nagedacht over het thema inclusiviteit. Ook Bij de theatervoorstelling "Inclusie?! Reëel of utopie?" werden belangrijke onderwerpen besproken. Gedeputeerde van de Provincie, Harold Hofstra en wethouder Maaike Veeningen vertelden hun kijk op het Aangepast Sporten. 

Inspiratiesessies Sportservice Flevoland

Tijdens de Week van het Aangepast Sporten staan de volgende inspiratiesessies gepland vanuit Sportservice Flevoland.

Sporters met gedragsproblematiek

Je hebt het ongetwijfeld al eens meegemaakt: een sporter misdraagt zich tijdens training of wedstrijd zó dat andere sporters in jouw team balen, minder plezier beleven en misschien zelfs overwegen te stoppen. Dat zijn kritische momenten: Wat kan jij doen om ervoor te zorgen dat iedereen plezier beleeft in jouw team? Die vraag beantwoorden wij in de scholing ‘Sporters met gedragsproblematiek’. Deze bijeenkomst wordt in samenwerking met Sportbedrijf Lelystad georganiseerd.

Tijdens deze scholing leer je hoe je gedragingen die voortkomen uit gedragsstoornissen kunt herkennen en begrijpen, ontdek je hoe je effectief om kan gaan met ongewenst gedrag, ga je aan de slag met je eigen gedrag als trainer en welke invloed jouw communicatie en training heeft op sporters met gedragsproblematiek en tot slot leer je hoe je een sociaal veilig, positief en stimulerend sportklimaat kan creëren.

Wanneer: Donderdag 10 november, 19.30 uur
Waar: Sportcomplex De Rietlanden, Grietenij 22 06, 8233 BZ Lelystad
Aanmelden: Inschrijfformulier - Sportopleidingen

Verenigingen met Aangepast Sport aanbod

Heb je een beperking en wil je graag sporten of bewegen? Uniek Sporten helpt je via hun website en app bij het zoeken naar een sportaanbieder bij jou in de buurt.

In Almere zijn veel mogelijkheden, denk aan:

  • Rolstoelhandbal bij ASC Najaden onWheels (vanaf 14 jaar met of zonder beperking).
  • ParaHockey bij de Almeerse Hockey Club (7-30 jaar).
  • Bij SC Buitenboys kunnen Almeerders vanaf 16 jaar terecht.
  • Een sport die bij uitstek geschikt is voor mensen met een beperking is Aikido. Bij de Aikidojo Poort kunnen mensen van 6-60 jaar sporten.

Kijk voor al het Almeerse en landelijke aanbod op unieksporten.nl of neem voor persoonlijk advies contact op met de coördinator Aangepast Sporten Jolanda Gudde via jgudde@deschoor.nl.