Direct naar paginainhoud

Sportverkiezingen & SNS Sportgala

Ieder jaar verkiest Almere de beste Sportman, Sportvrouw, Paralympisch sporter, Sportcoach, Sporttalent en Sportteam. Nieuw dit jaar zijn de categorieën Sportvrijwilliger en Sportclub van het jaar. Tijdens het SNS Sportgala op 12 februari 2020 in het Topsportcentrum zijn de winnaars bekend gemaakt van de Almeerse Sportverkiezingen 2019.

SNS Sportgala 2020: 30e editie

De winnaars van de sportverkiezingen zijn bekend gemaakt tijdens het SNS Sportgala in het Topsportcentrum in Almere Poort. In 2020 is dit evenement voor de dertigste keer georganiseerd!

Het was een mooie avond met naast de bekendmaking van de winnaars optredens van rapper Lil MG, zangeres Ruby Prophet, danseres Jilena Baggerman, breakdance crew La Familia en dansers van dansschool Yvette. Peter Heerschop presenteerde de avond.

Een fotoverslag van de avond vindt u hier.

Kijk hier voor meer informatie over de voorgaande edities.

Winnaars Almeerse Sportverkiezingen 2019

In een bomvol Topsportcentrum in Almere Poort zijn de winnaars bekend gemaakt van de Almeerse Sportverkiezingen 2019. Tijdens het SNS Sportgala werden de sportman, sportvrouw, sportploeg, sporttalent, paralympische sporter en sportcoach verkozen. Voetballer Sergiño Dest en windsurfster Lilian de Geus werden Almeers sportman en sportvrouw van het jaar. Ruim 1400 Almeerders stemden mee voor deze verkiezingen naast de vakjury.  

Winnaars
Sportman: In 2019 debuteerde Sergiño Dest in het eerste elftal van Ajax en won met hen de Johan Cruyff Schaal. Tevens maakte hij zijn debuut vorig jaar in het Amerikaanse nationale voetbalelftal. 

Sportvrouw: Lilian de Geus werd in 2019 Europees Kampioen windsurfen en haalde brons op de wereldkampioenschappen in Italië. Deze zomer doet zij mee aan de Olympische Spelen in Tokio.

Sporttalent: Kim Kalee werd in 2019 Nederlands kampioen junior vrouwen op de 500m en met de teamsprint baanwielrennen. Momenteel  traint ze bij de Nationale Baanwielrennen Talenten Selectie.  

Paralympische sporter: Bo Kramer werd in 2019 voor de tweede keer Europees kampioen met het Nederlandse team rolstoelbasketbal. 

Sportploeg: De handballers Heren Senioren 1 van HAVAS promoveerden in 2019 naar de eredivisie, het hoogste niveau in Nederland onder Bene League. Het team maakt zich dit jaar hard voor handhaving.

Sportcoach: Arno Portengen is voormalig coach van Havas Heren 1 en is afgelopen seizoen met dit team naar de eredivisie gepromoveerd. 

Twee nieuwe categorieën
Nieuw dit jaar zijn de categorieën Almeerse club en Almeerse sportvrijwilliger van het jaar. Welke vrijwilliger op het veld, achter de bar of in de organisatie is er onmisbaar voor de club? En welke club is de meest betrokken verenging en maakt het verschil voor inwoners, de wijk of onze stad? 

Sportclub van het Jaar: Almere City FC met Almere & The City
Samen met partners Rabobank Almere en Voiceworks initieert, faciliteert en organiseert Almere City FC tal van maatschappelijke projecten onder Almere & The City. Momenteel lopen er acht verschillende projecten, die allemaal als gemeenschappelijk doel hebben om Almere nog leuker, gezelliger en veiliger te maken. Het betreffen activiteiten ter bevordering van de algemene ontwikkeling van kinderen en hun fysieke/sportieve ontwikkeling in het bijzonder, maar ook activiteiten ter bevordering van de sociale cohesie binnen Almere. 

Sportvrijwilliger van het Jaar: Klaas Huttenga (Stichting Mountainbike & More en FRTC Almere)
Klaas Huttenga is voorzitter van stichting Mountainbike & More en oud voorzitter van FRTCA (Fiets Race & Toer Club Almere). Hij zette zich in voor het aanleggen van mountainbikeparkoersen en het organiseren van evenementen op de mountainbike. Vooral dankzij zijn inspanningen is het MTB-netwerk in Almere gerealiseerd. Hij was jarenlang actief in de Almeerse sport, en ondanks dat hij gestopt is als voorzitter zet hij zich nog steeds in voor FRTCA.  

Aanmoedigingsprijs G Sport
Dit jaar ontvingen Juan Andres de Koning en Frank Wessels als onderdeel van het EK ParaHockey team de aanmoedigingsprijs voor G Sporten. De Koning speelt bij de Almeerse Hockey Club en heeft met het Nederlandse team goud gewonnen op het EK ParaHockey in Antwerpen. In de Championship-divisie behaalde Almeerder Frank Wessels brons met zijn team onder begeleiding van de Almeerse coach Martin de Koning. Met de Aanmoedigingsprijs G Sport wil de gemeente aandacht vestigen op verenigingen die iedereen een kans geven om te sporten en bewegen.

Genomineerden Almeerse Sportverkiezingen 2019
Sportman: Sergiño Dest, Terrance Pieters en Niki van Sprang
Sportvrouw: Lilian de Geus, Desiree van Lunteren en Bianca Baak
Sporttalent: Tristan Enaruna, Bret Groot, Kim Kalee en Silke de Wolde
Paralympische sporter: Bo Kramer, Cheyenne Bouthoorn en Roy Klaassen
Sportploegen: Hockey Heren 1 van de Almeerse Hockeyclub, HAVAS Heren Senioren 1 en Rixax Squash Almere
Sportcoaches: Pasha Gademan (Almeerse Hockeyclub), René Koster (voormalig coach Jong Almere City) en Arno Portengen (voormalig coach HAVAS).
Sportclub van het jaar: Run4free, Roeivereniging Pampus, Almere City (Almere & The City)
Sport vrijwilliger van het jaar: Klaas Huttenga, Ben van Assum, Martin de Koning

Awards

De prijzen voor de winnaars van de Sportverkiezingen zijn door Almeerse kunstenaars gemaakt. Jill de Vries maakte de prijzen voor de winnaars van de Sportverkiezingen. Het ontwerp is geïnspireerd op het thema van dit jaar: “Route to Tokyo”

Het logo van de Olympische Spelen 2020 in Tokyo is ontworpen door Asao Tokoro. De cirkel staat voor het samenkomen van landen en culturen, het blokjespatroon in de Japanse bekende style 'ichimatsu moyo’. Het logo voor de Paralympische Spelen is een variant op dit mooie olympisch logo.

Het logo is dan ook te herkennen bij de trofeeën van bovenaf gezien. Iedere trofee bestaat uit hetzelfde aantal vlakken waarbij de hoogteverschillen staan voor bij iedere sporter wel bekende uitdagingen, pieken en dalen. De paralympische trofee heeft dit jaar een eigen versie geïnspireerd op het logo van de Paralympische spelen. Daarnaast heeft iedere trofee zijn eigen categorie vertegenwoordigt in de vorm van een symbool vervaardigd van fijn zilver.

De prijzen voor de Sportvrijwilliger en Sportclub van het jaar zijn gemaakt door TheCrazySmile. Het hout van de beker komt van Almeers essenhout. De handvatten zijn van eikenhout van oude kerkbanken. Symboliek: Je geloof in jezelf en anderen geeft houvast. Geworteld in Almere ruimte geven voor groeien tot top talent.