‘Als je er plezier in hebt, komt de rest vanzelf’

Worthy de Jong (34 jaar) speelt basketbal op professioneel niveau. Hij speelt al jaren bij ZZ Leiden. Voor het Nederlands basketbalteam traint hij in het Topsportcentrum in Almere. Vorig jaar is hij met zijn vrouw en 2 kinderen in Almere komen wonen.

Vernoemd

“Ik speel vanaf mijn 11e basketbal. Mijn vader heeft ook altijd gespeeld. Hij heeft mij vernoemd naar James Worthy, een NBA-speler van de Los Angeles Lakers. Ik ben gaan basketballen omdat ik wilde weten of ik beter dan hem kon worden.”

“Naast de club ZZ Leiden speel ik ook in het Nederlandse basketbalteam. Daar trainen we in het Topsportcentrum. Het is mooi groot. Eigenlijk zou hier in Almere een professionele basketbalclub zijn thuisbasis moeten hebben. Het gebouw leent zich goed voor wedstrijden en sport op hoog niveau. Dan kunnen er Europese wedstrijden gespeeld worden. Het zou een mooie kans zijn voor de stad.”

Plezier

“Voor mij geldt het plezier in de sport. Als je er plezier in hebt, komt de rest vanzelf. Om op zo'n hoog niveau te spelen moet ik goed letten op wat ik eet en misschien nog belangrijker is mijn rust. Rust is superbelangrijk voor herstel. We trainen 2 keer per dag. Veel basketballers gaan dan tussendoor even slapen. Dat dutje is wel 2 tot 3 uur. Ook voor de wedstrijd slapen we even om energie op te doen.”

Dribbel en lay-up

“Als je net begint met basketbal is het goed om de dribbel en de lay-up te oefenen. Pas daarna komt het voetenwerk en leer je verdedigen. Het is vooral belangrijk om te ontdekken wat leuk is.” “Ik vind het leuk om mijn creativiteit in het spel los te laten. Bijvoorbeeld trucjes vinden om iemand te passeren en wat ik allemaal met een bal kan doen.”

Fotografie

“Ik ben gek op foto's maken. Als je foto’s maakt, is het vooral 'trial en error'. Gewoon doen en door te doen leer je het. Dan krijg je er vanzelf handigheid in en ontdek je wat je leuk vindt om te fotograferen. Begin met je telefoon. De camera's op je mobieltje zijn al zo goed.”