Special Olympics Nationaal Inline-skate Evenement en eerste NK G-inline-skaten op zaterdag 10 juni in Almere

23 mei 2017

Op zaterdag 10 juni strijden circa 30 inline-skaters met een verstandelijke beperking om de prijzen op de skeelerbaan van de Almeerse Schaatsvereniging (ASV) [pdf]. Rijders van diverse schaats- of skeelerverenigingen met een G-groep komen uit heel Nederland naar Almere voor het Special Olympics Nationaal Inline-skate Evenement. Tevens is dit, in samenwerking met de KNSB, het eerste officiële NK G-inline-skaten. Er wordt gereden op de 100 meter, 300 meter, 500 meter en/of de 1.000 meter. De tijdsnelsten worden gehuldigd als Nederlands Kampioen. Deze samenwerking tussen ASV, Special Olympics Nederland en de KNSB geeft goed aan dat het G-sporten als volwaardig wordt gezien.

De officiële opening van het evenement is om 9.30 uur met de vlam die binnengebracht wordt door Torch Run Nederland. ’s Ochtends zijn de divisioning wedstrijden en ’s middags de finales waarmee de prijzen worden verdeeld. We sluiten de dag af met een “Play Unified”- wedstrijd. Een relay wedstrijd met bekende Nederlandse inline-skaters die samen gaan rijden met de Special Olympic Sporters. Om hiermee het inclusieve sporten onder de aandacht te brengen.
ASV heeft het “Play Unified” sporten omarmt door wekelijks met hun super COOL! groep circa 25 deelnemers en circa 20 vrijwilligers gezamenlijk te sporten. Behalve inline-skaten en schaatsen worden gedurende het jaar tevens darten, karate, atletiek, wandelen en fietsen aangeboden.

Op 10 juni maakt ASV er in samenwerking met Special Olympics Nederland en de KNSB een mooie dag van. Middels het sporten stijgen de deelnemers weer boven zichzelf uit en groeien zij qua zelfvertrouwen en zelfstandigheid onder het motto “Changing lives, changing attitude”.