Skip to content

Sportverkiezingen & SNS Sportgala

Ieder jaar verkiest Almere de beste Sportman, Sportvrouw, Paralympisch sporter, Sportcoach, Sporttalent en Sportteam. Tijdens het SNS Sportgala op 12 februari 2020 in het Topsportcentrum worden de winnaars bekend gemaakt van de Almeerse Sportverkiezingen 2019.

Vanaf 8 januari 2020 maken we hieronder bekend wie genomineerd zijn, en vindt u meer informatie over het SNS Sportgala en de aanmeldmogelijkheid om daarbij aanwezig te zijn.

Stem vervolgens van 29 januari t/m 5 februari via deze pagina op uw favoriete sporters, coaches, ploegen, vrijwilligers en clubs!

SNS Sportgala 2020: 30e editie

De winnaars van de sportverkiezingen worden bekend gemaakt tijdens het SNS Sportgala in het Topsportcentrum in Almere Poort. In 2020 wordt dit evenement voor de dertigste keer georganiseerd! Bent u er ook bij? Meld u vóór 5 februari aan aan via onderstaand aanmeldformulier.

Kijk hier voor meer informatie over de voorgaande edities.

Aanmeldformulier Sportgala Almere 12 februari 2020

antwoordformuliersportbedrijf

NAW-gegevens
Verzenden

Stem vanaf 29 januari op uw favoriete genomineerden!

Van 29 januari t/m 5 februari kunt u op uw favoriete sporters, coaches, ploegen, vrijwilligers en clubs stemmen via deze pagina. Hieronder maken we per week twee categorieën genomineerden bekend. 

En de genomineerden zijn...

Genomineerde Sporttalenten

In de categorie Sporttalent zijn de volgende atleten genomineerd:

Tristan Enaruna (basketbal)

Tristan Enurana nam in 2019 met het Nederlandse basketbalteam deel aan het FIBA European Championship U18 Division A en werd met ruim 13 punten per wedstrijd topscoorder van het toernooi. Momenteel speelt hij bij Mens Basketballteam Kansas Jayhawks van de University of Kansas. 

Bret Groot (inline skaten)

Inline-skater Bret Groot heeft dit seizoen definitief zijn naam gevestigd. De 14-jarige Groot kan nu al terugkijken op een prima seizoen, omdat hij tijdens het NK alles won wat er te winnen viel. In de Kadetten-klasse, dat is voor de leeftijdscategorie t/m 14 jaar, won hij in totaal zes keer goud.

Kim Kalee (baanwielrennen)

Kalee deed in 2016 mee aan de NOC*NSF Talentendag. Die dag bleek al snel dat ze potentie had voor het baanwielrennen sprint en ontmoette ze haar toenmalige coach Steve McEwen. Hierna volgde een deelname aan een trainingskamp in Papendal met het Nationale sprint talententeam en sinds 2018 woont ze in deze plaats. Sindsdien is ze driemaal Nederlands kampioen baanwielrennen en heeft ze deelgenomen aan het EK junioren. Haar uiteindelijke doel is het behalen van goud op de Olympische Spelen.

Silke de Wolde (aquathlon)

In 2016 werd Silke opgenomen in het talententeam van Regionaal Trainingscentrum (RTC) in Almere. Silke boekte 7 over-all zeges. Ze deed triathlons/aquathlons in negen landen. Bij het WK Aquathlon 2019 was ze 14e overall en 5e binnen haar juniorencategorie en daarbij de snelste Nederlandse vrouw. In 2020 is ze uitgeroepen tot talent van het jaar vanuit de Triatlon bond.

Tristan Enaruna
Bret Groot
Kim Kalee
Silke de Wolde

Genomineerde Paralympische Sporters

In de categorie Paralympische Sporter van het jaar zijn genomineerd:  

Cheyenne Bouthoorn (para atletiek)
Cheyenne traint full time op Papendal, zit in het Nederlands Paralympisch Atletiek Team en heeft al aan veel internationale wedstrijden meegedaan. Op de 100m, 200m en kogelstoten heeft ze vorig jaar het Nederlands record aangescherpt.

Roy Klaassen (para handboogschieten)
Door een motorongeluk liep Roy Klaassen in 2009 een dwarslaesie op. Voor veel mensen normaal gesproken het einde van hun sportcarrière, maar voor Roy pas het begin. Hij probeerde onder meer handbiken, zitskiën en zelfs paragliden uit, maar zijn grote passie vond hij in de handboogsport. Klaassen werd in 2019 eerste tijdens het Open NK Aangepast sporten handboogschieten en deed in 2019 als enige Nederlander mee aan het WK para handboogschieten. Zijn grote doel zijn de Paralympische Spelen.

Bo Kramer (rolstoelbasketbal)
Bo Kramer loopt, maar speelt toch rolstoelbasketbal. Op haar elfde werd botkanker geconstateerd en is haar rechter scheenbeen compleet vervangen door haar linker kuitbeen. Na een heftige operatie kon Bo minder goed rennen en intensief bewegen. Door middel van een Paralympische talentendag, georganiseerd door NOC*NSF, kwam ze in aanraking met rolstoelbasketbal. In 2019 is ze met haar team Europees kampioen geworden (ook in 2017). Daarnaast werd ze in 2018 wereldkampioen en won haar team brons op de paralympische spelen in 2016.

Cheyenne Bouthoorn
Roy Klaassen
Bo Kramer

Genomineerde Sportploegen

In de categorie Sportploeg zijn de volgende teams genomineerd:

Hockey Heren 1 van de Almeerse Hockeyclub

De Almeerse Hockey Heren 1 Almere hebben zich dit jaar weten te handhaven in de hoogste klasse. De Almeerse Hockey Club staat er bekend om dat het uit gaat van eigen kracht en leidt de spelers zelf op. Door te investeren in de kwaliteit van trainers en begeleiders, en de bijdrage van de vele vrijwilligers en ouders,  weten ze de club op niveau te houden.

HAVAS Heren 1

De handballers van HAVAS promoveerden in 2019 naar de eredivisie handbal. Dat is het hoogste niveau in Nederland. Het team maakt zich dit jaar hard voor handhaving.

Rixax Squash Almere

Het Rixax Squash Almere team is gepromoveerd naar de Eredivisie. Daarnaast is het team nationaal MIX team Kampioen 2019 geworden. Squash Almere, waar het team traint, heeft een roemruchtig verleden met verscheidende landstitels bij zowel de vrouwen als de mannen.

Hockey Heren 1 van de Almeerse Hockey Club
HAVAS Heren 1
Rixax Squash Almere

Genomineerde Sportcoaches

De volgende Sportcoaches zijn genomineerd:

Pasha Gademan (Almeerse Hockeyclub) 

Pasha Gademan is sinds 2017 hoofdcoach van de herenploeg van de Almeerse Hockeyclub. Met dit team stelde hij afgelopen seizoen handhaving veilig in de hoofdklasse. Hiernaast is ook bondscoach van het Nederlands elftal onder 18 en won hij met deze ploeg afgelopen jaar het 6 Nations toernooi in Eindhoven. Naast deze functies is hij sinds 2019 assistent bondscoach Nederland Indoor en actief op het Europees Kampioenschap. 

René Koster (voormalig coach Jong Almere City)

Koster was coach van Jong Almere en onder 19, waarmee hij in 2019 promoveerde naar de eredivisie. Daarnaast was hij van 2016 tot 2019 hoofd jeugdopleiding bij Almere City FC. 

Arno Portengen (voormalig coach Havas)

Portengen is afgelopen seizoen met de Havas Heren senioren 1 naar de eredivisie gepromoveerd. Hij besloot na twee uiterst succesvolle jaren te stoppen als coach bij Havas.

Pasha Gademan
René Koster
Arno Portengen

Twee nieuwe categorieën

Nieuw dit jaar zijn de categorieën Almeerse club en Almeerse sportvrijwillger van het jaar. Welke vrijwilliger op het veld, achter de bar of in de organisatie is er onmisbaar voor de club? En welke club is de meest betrokken verenging en maakt het verschil voor inwoners, de wijk of onze stad?

Sportclub

De volgende Sportclubs zijn genomineerd:

Almere City FC voor Almere & The City

Almere is als stad volop in ontwikkeling en datzelfde geldt voor Almere City FC. Samen met partners Rabobank Almere en Voiceworks initieert, faciliteert en organiseert de club tal van maatschappelijke projecten onder Almere & The City. Momenteel lopen er acht verschillende projecten, die allemaal als gemeenschappelijk doel hebben om Almere nog leuker, gezelliger en veiliger te maken. Het betreffen activiteiten ter bevordering van de algemene ontwikkeling van kinderen en hun fysieke/sportieve ontwikkeling in het bijzonder, maar ook activiteiten ter bevordering van de sociale cohesie binnen Almere. 

Roeivereniging Pampus

De Almeerse roeivereniging Pampus is opgericht in 1980 en heeft ruim 180 leden, in leeftijd variërend van 10-75 jaar. Er is binnen de verenging een actieve Toercommissie die regelmatig deelname aan tochten bij andere roeiverenigingen in het land mogelijk maakt. Ook organiseren zij ieder voorjaar voor (nieuwe) leden het Rondje Almere, een tocht over de Almeerse wateren. De club zet zich in voor aansluiting met studenten. Daarnaast ontwikkelen ze de trainingsfaciliteiten, waar ook de Holland 8 regelmatig gebruik van maakt. 

Run4Free

Met een aantal vrijwillige sportcoaches verzorgt Run4Free al bijna acht jaar lang drie keer per week, het hele jaar door bootcamp trainingen op drie locaties in de buitenlucht. Deze trainingen zijn geheel gratis voor deelnemers. Of het nu regent, waait of sneeuwt: de coaches staan altijd klaar voor de deelnemers. Discipline, veiligheid en het sociale aspect zijn belangrijk binnen de club. Run4Free is beloond met een Growing Green Speld. De organisatie is daarnaast in 2019 genomineerd voor Kern met Pit, was onderdeel van de online reclamecampagne ONVZ, heeft geadviseerd in de plaatsing van sportattributen in Stadsbos Pampushout, en heeft trainingen uitgebreid tijdens hete zomermaanden in het water. Het doel van Run4Free is om zoveel mogelijk Almeerders aan het sporten te krijgen.

Almere & The City (Almere City FC)
Roeivereniging Pampus
Run4Free

Sportvrijwilliger

De volgende vrijwilligers zijn genomineerd:

Ben van Assum (Taekwondo Academy Almere)

Ben was voorzitter van Taekwondo Academy Almere en is op dit moment betrokken bij RTC Taekwondo. Hij wordt omschreven als drijvende kracht achter de Taekwondo Academy. Als voorzitter heeft hij ook een belangrijke rol gespeeld bij de komst van het RTC Taekwondo naar Almere, dat sinds mei 2019 is gevestigd in het Olympiakwartier in Almere Poort. 

Klaas Huttenga (Stichting Mountainbike & More en FRTC Almere)

Klaas was voorzitter van stichting Mountainbike & More en FRTCA (Fiets Race & Toer Club Almere). Hij zette zich in voor het aanleggen van mountainbikeparkoersen en het organiseren van evenementen op de mountainbike. Vooral dankzij zijn inspanningen is het MTB-netwerk in Almere gerealiseerd. Hij was jarenlang actief in de Almeerse sport, en ondanks dat hij gestopt is als voorzitter zet hij zich nog steeds in voor FRTCA.

Martin de Koning (parahockey Almeerse hockey Club)

Martin is parahockey coördinator bij de Almeerse Hockey Club en manager van het Hockey Heren 1-team. Daarnaast coacht hij het TeamNL dat in de Championship divisie uitkomt (parahockey). 

Ben van Assum
Klaas Huttenga
Martin de Koning