Skip to content

Sportverkiezingen & SNS Sportgala

Ieder jaar verkiest Almere de beste Sportman, Sportvrouw, Paralympisch sporter, Sportcoach, Sporttalent en Sportteam. Tijdens het SNS Sportgala op 27 februari in het Topsportcentrum werden de winnaars bekend gemaakt van de Almeerse Sportverkiezingen 2018.

Bekijk op deze pagina een fotoverslag van het SNS Sportgala

Winnaars Almeerse Sportverkiezingen 2018

Winnaars Almeerse Sportverkiezingen 2018. Feenstra Fotografie
Winnaars Almeerse Sportverkiezingen 2018. Feenstra Fotografie

In een bomvol Topsportcentrum in Almere Poort zijn de winnaars bekend gemaakt van de Almeerse Sportverkiezingen 2018. Tijdens het SNS Sportgala werden de sportman, sportvrouw, sportploeg, sporttalent, paralympische sporter en sportcoach verkozen. Voetballer Steven Bergwijn en windsurfster Lilian de Geus werden Almeers sportman en sportvrouw van 2018. Verder ontving voetballer Hedwiges Maduro de Clarence Seedorf-oeuvreprijs voor zijn sportprestaties. Ruim 1000 Almeerders stemden mee voor deze verkiezingen.  

Winnaars
Voetballer Steven Bergwijn was in 2018 basisspeler in het elftal van PSV en werd daarmee landskampioen. Hij maakte onderdeel uit van het Nederlands elftal, dat zich plaatste voor de finales van de Nations League.

Bij de vrouwen won Lilian de Geus de titel. Zij werd in 2018 met overmacht wereldkampioen windsurfen en plaatste zich op die manier als eerste Nederlandse sporter voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Het Almeerse sporttalent van 2018 is Keitharo Oosterwolde van Atletiekvereniging Almere ’81. Hij nam in 2018 deel aan de NK atletiek voor junioren in Emmeloord en won daar het koningsnummer, de 100 meter sprint in de snelste tijd ooit gelopen door een B-junior in Nederland.

Bo Kramer is voor het tweede jaar op rij verkozen tot paralympisch sporter van het jaar. Kramer was ook afgelopen jaar vaste waarde in het Nederlands team van de rolstoelbasketbalsters. Als speelster van dit team sleepte zij in 2018 de wereldtitel in de wacht.

De prijs voor de beste sportploeg ging naar Almere City FC. In de reguliere competitie werd op de valreep een ticket voor de play-offs voor promotie veiliggesteld. Daarin plaatste Almere City FC zich voor de finale, die nipt werd verloren. Dichter bij promotie naar de eredivisie is de club nog niet geweest.  

Ivar van Dinteren van Jong Almere City FC werd verkozen tot beste sportcoach. In het seizoen 2017-2018 stond het team van Jong Almere City FC voor het eerst onder leiding van Van Dinteren. In de landelijke derde divisie pakte de ploeg de eerste periodetitel en behaalde het uiteindelijk een vierde plek in de eindstand. In de play-offs werd promotie behaald naar de tweede divisie.

De prijzen voor de winnaars zijn dit jaar ontworpen door de Almeerse kunstenares Jill de Vries (Atelier de Ambachtelijke Korf).  

Aanmoedigingsprijs G Sport
Dit jaar ontving handbalvereniging Havas de aanmoedigingsprijs voor G Sporten. De handbalvereniging heeft sinds 2003 een G-team. Bij de Special Olympics Nationale Spelen in 2018 behaalde het Havas G-team goud, en het werd vierde bij de landelijke verkiezing Uniek Sporttalent voor teams. Met deze prijs wil de gemeente aandacht vestigen op verenigingen die iedereen een kans geven om te sporten en bewegen.  

Oeuvre Award
Voetballer Hedwiges Maduro ontving uit handen van Clarence Seedorf de naar hem vernoemde Oeuvre Award voor zijn succesvolle sportcarrière. Dit jaar is deze award gemaakt door de Almeerse kunstenares Foktje Verhoef.  

Genomineerden Almeerse Sportverkiezingen 2018
Sportman: Jonas de Geus, Kevin Bakker en Steven Bergwijn
Sportvrouw: Lilian de Geus, Desiree van Lunteren en Yara ten Holte
Sporttalent: Keitharo Oosterwolde, Rick Bouthoorn, Luc Schmitz, Christopher Lam en Nisrine Lamnadi
Paralympische sporter: Bo Kramer, Cheyenne Bouthoorn en Michaela Spaanstra
Sportploegen: Hockey Heren 1 van de Almeerse Hockeyclub, Almere City FC en AviAir van Badmintonvereniging Almere.
Sportcoaches: Erik Staats (Badmintonvereniging Almere), Ivar van Dinteren (Jong Almere City FC) en Pasha Gademan (Almeerse Hockeyclub).

Awards
De prijzen voor de winnaars van de Sportverkiezingen en de oeuvre prijs zijn door Almeerse kunstenaars gemaakt.

Jill de Vries maakte de prijzen voor de winnaars van de Sportverkiezingen, genaamd Vleugels van Nikè. Alle zeven beeldjes bestaan uit de vleugels van godin Nikè “De godin van de overwinning”. Daarnaast heeft iedere trofee nog een eigen categorie, uitgebeeld d.m.v. een symbool. De beelden zijn van zilver en de vleugels zin gemaakt van keramiek. De uitgebeelde categorieën spreken voor zich, de uitbeelding voor Sporttalent en Paralympische spelers worden hieronder nader toegelicht. 

Op het beeldje voor het Sporttalent staat een Koru afgebeeld: een ontvouwend varen blad dat voor een nieuw begin, groei en nieuw leven staat. De vorm uit Nieuw Zeeland is afgeleid van het jonge warenblad dat zich ontwikkelt en uiteindelijk ontvouwt uit de bescherming van een ouder varen blad. Dit proces verwijst naar een levenscyclus van de mens.

Het beeldje voor de Paralympische sporter beeld de aartsengel Raphael uit. Raphaël stimuleert ons om ons naar binnen te richten. Hij wijst ons de juiste richting, het juiste pad. Hij staat voor kracht van de geest, hij die alles overwint!

Kunstenaar Foktje Verhoef maakte het beeld voor de Clarence Seedorf Oeuvre Prijs speciaal voor Hedwiges Maduro. Het beeld de middenvelder uit die zijn ervaring, snelheid, discipline, rust en overzicht voortaan inzet voor een nieuwe generatie. Een punt achter zijn voetbalcarrière en een nieuwe stip op de horizon.