Nieuwsbrief Sportbedrijf - november 2018

Met deze nieuwsbrief houden wij u graag op de hoogte van sportnieuws, -ontwikkelingen en -evenementen. 


Maand van het Aangepast Sporten

Vandaag start de Maand van het Aangepast Sporten in Flevoland. Ook in Almere wordt in november uitgebreid aandacht besteed aan diverse vormen van aangepast sporten en bewegen. Verschillende verenigingen zetten bijvoorbeeld tijdens de training hun deuren open zodat geïnteresseerden een kijkje kunnen nemen of de sport kunnen uitproberen. De Maand wordt ingeluid met een Play Unified evenement op 3 november in Sporthal Waterwijk. Play Unified stimuleert het samen sporten van mensen met en zonder verstandelijke beperking, wat leidt tot meer begrip over en weer en bijdraagt aan een inclusieve samenleving. Kijk voor het volledige programma van deze themamaand op www.sportflevo.nl/maand 


Uitnodiging inspiratieworkshop De Voortuin

Rijdt u net als duizenden mensen per dag via de A6 Almere binnen of verlaat u de stad? Als u uit het raam kijkt, ziet u het gebied De Voortuin in Almere Poort. Graag willen we samen met de stad dit gebied uitstraling geven, zodat De Voortuin ‘het visitekaartje’ wordt van de stad. Een gebied waar we als stad trots op zijn.

Op welke manieren kunnen we de Voortuin inrichten, wat moet er komen? Daar heeft de gemeente uw input voor nodig. We willen graag bewoners, ondernemers, scholen, (sport) verenigingen en lokale organisaties uitnodigen om mee te denken over De Voortuin. De eerste workshop waarbij we samen willen komen is dinsdag 6 november (19.00-21.30u) in het Topsportcentrum in Almere Poort. 

Tijdens de eerste workshop worden de ideeën verzameld, een brainstorm gehouden. Vanuit de ideeën gaan stedenbouwkundigen varianten uitwerken. De tweede workshop wordt op dinsdag 27 november 2018 georganiseerd, de scenario’s worden dan met u doorgenomen

Meedoen met de workshop? Meldt u dan aan via www.almere.nl/devoortuin 


TeamNL Talentdag - 25 november

Nederland heeft de ambitie om bij de beste topsportlanden in de wereld te horen. Om deze ambitie te realiseren organiseren sportbonden en NOC*NSF de Talentdag om jonge, talentvolle sporters te vinden. Op 25 november vindt de volgende Talentdag plaats in zowel Almere (Topsportcentrum) als Papendal. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar die voldoen aan een bepaald fysiek sportprofiel, het maximale uit zichzelf willen halen en de aanwezige sporten nog niet beoefenen, kunnen zich aanmelden voor drie profielen: Lang & Sterk, Explosief & Snel en Uithoudingsvermogen.  

Op basis van het gekozen profiel ondergaat de sporter op de Talentdag verschillende fysieke testen en metingen. Denk bijvoorbeeld aan uithoudingsvermogen, snelheid, armspanwijdte en spronghoogte. De sporters kunnen uitgenodigd worden voor een vervolgdag, waar verder kennis gemaakt wordt met een bepaalde sport. Zowel de sporter als de bond bekijken en bespreken tijdens de vervolgdag de mogelijkheden en route tot instroom in het opleidingsprogramma van de bond.  

Kent u jonge sporters die aan de profielen voldoen? Wijs hen dan op de TeamNL Talentdag. Meer informatie en aanmelden via www.nocnsf.nl/talentdag   


Eerste editie AKT Sportexperience succesvol verlopen

Vorige week vond de eerste editie van de AKT Sportexperience plaats: hét sportevenement waar een combinatie werd gemaakt tussen hetgeen wat kinderen leuk vinden (intrinsieke motivatie) en datgeen waar ze goed in zijn (motorische vaardigheid). Met deze dag hebben we kinderen inzicht gegeven in hun eigen sportmotivatie en –vaardigheid, waarmee we een leven lang plezier in sport en bewegen willen bereiken.

In totaal deden 95 kinderen mee aan deze eerste editie van de AKT Sportexperience. Deze week krijgen alle deelnemers een brief met hun persoonlijke scores en een vervolgaanbod bij de Almeerse sportverenigingen. De dag is in samenwerking met vele Almeerse organisaties georganiseerd en presented by Rabobank Almere. Op naar de editie in 2019!


Impressie playground in Almere Haven

Tijdens de bewonersavond in Almere Haven (medio oktober) zijn de 3D-tekeningen van de nieuwe playground gepresenteerd. Deze wordt gerealiseerd naast de nieuwe sporthal in het Stadswerfpark en is de eerste playground in Nederland die op deze wijze wordt ingericht. Op de playground staat veelzijdigheid centraal, voor jong en oud. De opening van de playground is in het voorjaar 2019. Klik hier voor een impressie van de nieuwe playground in 3D.


Activiteiten in het Topsportcentrum

De maand oktober is omgevlogen! Er stonden drie grote evenementen op de agenda van het Topsportcentrum. We begonnen met het Yonex Dutch Open Badminton dat plaatsvond van 9 t/m 14 oktober. Een week lang was de accommodatie omgetoverd tot een internationale badminton-tempel waarbij ook de Nederlandse deelnemers volop meestreden voor de prijzen. Zowel bij de mannen- als de vrouwendubbel werd de zilveren medaille door de Nederlanders behaald (Robin Tabeling / Jelle Maas en Selena Piek / Cheryl Seinen). Een week later was het de internationale dans-top die zijn weg naar Almere wist te vinden. Dansers van maar liefst 40 verschillende nationaliteiten streden bij de Rembrandt Cup om de felbegeerde prijzen. Tijdens het laatste weekend van oktober was het weer tijd voor een budo-evenement. Ditmaal stond de karate Dutch Open for Youth (ONJK 2018) op het programma. Vijfhonderd talentvolle karateka’s bonden met elkaar de strijd aan.  

Na de drukke maanden september en oktober is het in november wat rustiger. Er staan drie evenementen op de agenda. Op 3 november is de eerste editie van de Amsterdam International Open IBJJF Jiu-Jitsu Championship. Ook weer een budo-evenement met internationale deelname. Zondag 25 november vinden er maar liefst twee evenementen plaats: het jaarlijkse Top Judo Toernooi Almere dat met maar liefst 600 deelnemers weer helemaal vol zit met een maximum aantal deelnemers; en gelijktijdig in de Breedtesporthal de TeamNL Talentdag. Kijk voor meer informatie over de evenementen op de Facebookpagina van het Topsportcentrum.


Almeerders steeds sportiever

Almeerders sporten steeds vaker dan voorheen en scoren qua sportdeelname ook hoger dan bewoners van andere gemeenten. Dat blijkt uit het Sportdeelnameonderzoek 2018 dat de gemeente Almere dit jaar liet uitvoeren. Van de Almeerders van 16 jaar en ouder liep het percentage sporters het afgelopen jaar verder op naar 72%. In 2006 was dat nog 64%. Van de volwassen Almeerders sport 61% iedere week en 75% sport iedere maand. Ook die cijfers liggen beduidend hoger dan het landelijk gemiddelde (51% sport wekelijks en 67% maandelijks). De trend is dat steeds meer mensen kiezen voor sporten als fitness. Duursporten als wandelen, hardlopen en fietsen worden populairder, terwijl het marktaandeel van meer traditionele verenigingssporten daalt. Sportdeelname onder kinderen tot 16 jaar bleef met 83% ongeveer gelijk.

Lees hier het hele persbericht.


Indien u deze e-mail niet goed ontvangt, klik dan hier voor de webversie.