Terugblik Sportcafé 20 februari 2023

We kijken terug op een zeer geslaagd Sportcafé met een grote diversiteit aan sprekers die allemaal verbonden zijn door sport en bewegen in Almere. Deze editie van het Sportcafé stond in het teken van het sportbeleid: waar staat we één jaar na de lancering van de ‘Sportvisie Almere: Sportstad vol betekenis’? In de sportlight stond daarnaast het Jeugdfonds Sport en Cultuur in Almere. Gezamenlijk hebben de aanwezigen de ambitie uitgesproken om 3.000 kinderen in 2023 mee te laten doen.

Wethouder sport Maaike Veeningen openende dit Sportcafé en sprak uit dat ze trots is op de gezamenlijke inzet met de partners in de stad. Samen maken we het mogelijk dat elke Almeerder in beweging kan komen. De nieuwe afdelingsmanager Onderwijs, Sport en Cultuur Frank Kolsteeg onderstreepte dit en hoopt met zijn brede sportieve netwerk en verbinding met de stad dit mooie netwerk van aanbieders te begeleiden naar een sterk, stabiel en een krachtig Almeers sportlandschap.

Tijdens het sportcafé nam dagvoorzitter Debby Toorenaar je mee in de grote hoeveelheid onderwerpen afkomstig uit het beleid, met een terugblik op 2022 en een vooruitblik op 2023.

In 2022 zijn er verschillende openbare beweegplekken gerealiseerd, zoals het Beweegveld Hortus, de update van de Clarence Seedorf Playground Stedenwijk en de PowerHill in Almere Poort. Omdat we alle Almeerders de mogelijkheid willen geven om in beweging te komen, zijn we benieuwd naar de beweegreden om wel of niet te sporten via het onderzoek Lokale Sportindex Almere. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk drempels weg te nemen door onder andere de pilot met het Volwassenfonds Sport en Cultuur Almere en de samenwerking met het Platform aangepast sporten. Ook biedt het Almere Kenniscentrum Talent sportaanbieders workshops en cursussen aan via het programma Goed bezig Coach.

Dineke de Geus (Gebiedsmanager Almere Haven) vertelde over de rol van sport en bewegen voor de leefbaarheid van een stadsdeel en Emmy van Maurik de rol van het buurtsportteam als sportmakelaar in een gebied. Peter van de Belt is rolstoelhandballer en speelt in het Nederlands Team. Hij opende het gesprek over het belang van sport en bewegen, juist als dit niet vanzelfsprekend is. Hij was ook te gast bij de eerste bijeenkomst Inclusief sporten en bewegen (november) en is een van de krachten achter het initiatief om een inclusieve sportdag te organiseren tijdens de week van het aangepast sporten in november 2023.
Ook in 2023 blijven we in beweging. We verwachten het resultaat van het onderzoek naar de urban sport en culture scene in Almere door CityLegends, de QR-Fit routes zijn gerealiseerd rond het Weerwater, de Leeghwaterplas en het Meridiaanpark/Molenbuurt. De Dutch Water Week zorgt voor een groot spektakel van 27 mei t/m 4 juni in en om de wateren in Almere. De Buurtsportteams zijn actief in de stad om Almeerders in beweging te brengen en zij ondersteunen en verbinden sportaanbieders in de stad. Als laatste werden de Almeerse Sporthelden uitgelicht: een jaarlijkse verkiezing voor de Almeerse sportvrijwilliger, sporttalent en sportaanbieder. Wil je nu al iemand nomineren? Dit kan via almere.nl/sport

Almere is een stad die sport ademt en het groen en blauwe karakter van de stad nodigt uit om in beweging te komen. Hardlopen, skeeleren, fietsen, wielrennen of op het water suppen, windsurfen, kanoën of zwemmen: het is allemaal mogelijk. Dit zie je niet alleen terug in de ontwikkelingen van 2023, maar ook onze gasten benadrukten deze unieke eigenschappen in relatie tot hun werkzaamheden. Dr. Sander Bliekendaal (docent en onderzoeker bij Aeres Hogeschool) onderzoekt onder andere hoe de leefomgeving ons beweeggedrag beïnvloedt. Specifieke interesse ligt daarbij in het (veilig) bewegen en sporten in de openbare ruimte. Sander Baartmans is Urban Maker bij CityLegends en leidt het onderzoek naar de Almeerse urban sport en culture scene. Deze brengen zij in kaart met de belangrijkste personen uit deze scene. Wanneer de resultaten beschikbaar zijn, kan je op onze website meer informatie hierover terugvinden. Als laatste werd de Dutch Water Week uitgelicht door Marijn Stokker. Een prachtig evenement georganiseerd in samenwerking met onder andere de provincie Flevoland.

Hierbij bedanken we je voor je komst en nodigen we je uit voor het volgende Sportcafé op maandag 26 juni 2023! Het thema van dit sportcafé is ondersteuning van sportverenigingen- en aanbieders. Om het programma zo goed mogelijk aan te sluiten op de wensen en behoeften van jouw vereniging, horen we graag welke onderwerpen je graag terugziet. Die kun je mailen naar onze verenigingsondersteuner Bart Zuman en Tim de Vries via sportentree@almere.nl