Skip to content

Sander Kikkert over breed motorisch opleiden van jeugdbadmintonners

5 februari 2019

Badminton Topsport Flevoland (BTF) richt zich op aankomende badmintontalenten van diverse verenigingen die zich verder willen ontwikkelen. Binnen de jeugdopleidingen van de BTF School en de BTF Academy wordt een breed motorische ontwikkeling gezien als een enorme meerwaarde. Sander Kikkert, trainer bij BTF, legt uit waarom: “Omdat badminton een vrij eenzijdige sport is (één dominant been en één dominante arm) is breed motorisch opleiden van de jeugd uitermate belangrijk. Ze worden hierdoor sterker, sneller en maken andere beslissingen in hun eigen spel. Dit is dan ook een belangrijke manier om de sporters te sturen en te helpen groeien in hun sportcarrière. Door de jeugd niet alleen goed te maken in badminton maar ook als allround sporter willen wij ons als BTF onderscheiden.”  

“Afhankelijk van de leeftijd en niveau maak ik mijn keuzes voor de soort training en probeer ik het altijd zo toe te passen dat de spelers allemaal onwijs veel plezier hebben tijdens de training. Ook probeer ik ze ervoor of erna bewust te maken van wat ze trainen en kunnen bereiken met de oefeningen”, legt Kikkert uit. Daarnaast toont hij andere trainers de principes van veelzijdig bewegen zodat zij dit weer binnen hun eigen trainingen toe kunnen passen. “Er wordt door de voorzitters van de BTF zelfs gekeken of het mogelijk is extra trainingen in te zetten om iedereen tot allround badmintonner op te leiden!”.  

Als partner van Almere Kenniscentrum Talent maakt BTF ook gebruik van de binnenruimtes in het Olympiakwartier. “Doordat de ruimtes zijn ontworpen om juist breed motorisch op te leiden kun je er van alles doen en kun je, afhankelijk van het niveau van de sporters, materialen gebruiken die de intensiteit of de moeilijkheidsgraad verhogen”, vertelt Kikkert. “De sporters vinden de zalen ook fantastisch! Zoveel verschillende materialen om mee te spelen en gek te doen. Zo kunnen ze bijna overal wel schieten, klimmen, springen, stoeien en nog veel meer.”  

Wil je meer weten over het partnerschap van AKT of het gebruik van de AKT ruimtes in Almere Poort? Neem contact met ons op via akt@almere.nl