Bowlers met verstandelijke beperking strijden om NK-titels in Almere

5 mei 2017

Voor het vierde jaar op rij kwamen deelnemers uit het hele land naar Bowling Almere om deel te nemen aan de Nederlandse kampioenschappen G-bowlen. Het ging om de landelijke finale, waaraan 100 spelers deelnamen. Tijdens de vijf voorrondes eerder dit seizoen kwamen in totaal al 242 deelnemers in actie. Alle deelnemers zijn lid van de Nederlandse Bowling Federatie (NBF) en hebben een verstandelijke beperking.

Aangepast bowlen
Het mooie van de bowlingsport is dat voor veel deelnemers met een beperking nauwelijks aanpassingen nodig zijn om de sport te beoefenen. Toch worden tijdens het NK enkele hulpmiddelen ingezet. Zo is er een klasse waarbij de deelnemers gebruik maken van de bumpers aan de zijkant. Ook zijn er deelnemers die gebruik maken van een rails om de bal vanaf te laten rollen of een speciaal handvat dat inklapt wanneer de bal wordt los gelaten.
 
Het NK werd voor de vierde keer georganiseerd door de NBF en ieder jaar neemt het deelnemersaantal toe. Alle deelnemers speelden drie games, waarna per categorie de beste vier spelers streden om het goud in nog eens twee games. Voorafgaand aan de finale betrad kersverse Europees kampioene jeugd Denise Blankenzee de baan om een kleine demonstratie te geven van het bowlen op topniveau.
 
Meer informatie over de uitslagen is te vinden op de website van NBF.